GROEN TUINONTWERP | BEPLANTINGSPLAN | TUINCOACH

header-water-rimpeling-zl.jpg

Bescherm uw vijver tegen koning winter

september 2011

We hebben er al een paar jaar niet aan hoeven denken.
Maar deze winter is het weer hard nodig uw vijver extra in de gaten te houden!
Vorst en sneeuw kunnen uw vijver in de winter flink aantasten.

Door vorst en sneeuw kunnen wanden en muren kapot gaan. Planten en dieren kunnen dood gaan. Pompen en filters lopen schade op.

Daarom hier enkele tips om uw vijver mooi te houden:

* Een bosje rietstengels of een blokken piepschuim in het water vangen de druk van het ijs op.

* Houdt een wak open, zodat er zuurstof in het water komt

* De bodem, planten en dieren hebben ’s winters zuurstof, licht en minimaal 30 centimeter water nodig om te kunnen overleven.

* Hak een wak nooit met een bijl of zaag, het lawaai onder water is voor de vissen oorverdovend. Beter is het om met een pompje een wak open te houden. Belangrijk hierbij is wel dat de pomp zo’n 30 centimeter boven de bodem staat, zo blijft de warmere waterlaag onderin en stroomt het koudere water niet naar de bodem.

* Sneeuw op het ijs weghalen, anders komt er geen licht bij plant en dier

* Vooral vijvers van beton en met gemetselde wanden kunnen schade oplopen door uitzettend ijs. Bij verhoogde vijvers kunt u voor de winter invalt een water wegpompen. Het ijs drukt dan minder op het kwetsbare bovengrondse deel. Zorg wel dat er minstens 50 cm achterblijft voor de planten en dieren.

* Biologische filters kunnen meestal door blijven werken omdat stromend water meestal niet zo snel bevriest. Wel blijven controleren bij strenge vorst.

* De meeste waterplanten zijn matig winterhard. De wortels moeten zo’n 60 centimeter onder de grond  groeien om te kunnen overleven. Het is dus belangrijk vorstgevoelige waterplanten in containers tijdelijk dieper te plaatsen. Verwijder afgestorven bladresten om te voorkomen dat ze naar de bodem zakken.

En verder vooral genieten van het mooie winterweer!