Rommelige Border

Weer een dag thuis. Gelukkig is het heerlijk weer om naar buiten te gaan. Mijn vader zou zeggen: ‘Geef jezelf een schop onder je kont en ga de tuin in.’

Dit is de ideale tijd om je border klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Voorbereiden op alle moois wat komen gaat.  Veel tuiniers doen dat door alle onkruidjes en oude plantenresten uit de border te harken en de aarde zwart te schoffelen.
Niet doen! lees hier verder waarom niet….

rommelige tuin
Voorbijgangers lopen soms hoofdschuddend langs mijn tuin in het voorjaar. Ze vinden het toch vooral een rommeltje daar in die tuin van die tuinontwerper. Overal nog stukjes plantenresten en nergens zwarte aarde. Misschien hebben ze wel een beetje gelijk. Een korte periode ziet mijn tuin er even niet heel netjes uit, zoals je op de foto kunt zien. Maar dat doe ik met een reden.

goede bodem en weinig werk
Zo rond deze tijd ga ik de border in met een handharkje en snoeischaar. Alle ellendige zaai- en wortelonkruiden haal ik er eerst uit (de kipjes vinden het heerlijk). Daarna knip ik alle oude plantenresten, stengels en lelijk blad in stukjes. Deze stukjes verspreid ik weer terug over de aarde tussen de planten. Dat scheelt heel veel werk ten opzichte van traditioneel tuinieren. Maar belangrijker is dat het voor de planten en de bodem zo goed is.

Nieuwe onkruiden krijgen minder kans. Bovendien geef je voedingsstoffen die de plant uit de grond gehaald heeft, weer een beetje terug.

bloemenpracht
En misschien wel het allerbelangrijkste: het is zo goed voor de bodem en het bodemleven. De structuur wordt er luchtiger en beter door. Zeker op zandgrond en kleigrond krijg je zo in de loop der jaren een steeds mooiere grond. Die ook nog eens minder last heeft van droogte of wateroverlast.

Op deze manier hoef ik niet met zakken compost te gaan slepen. De compost die je in de winkel koopt komt, wordt vaak gemaakt van afval uit de groene container. Als ik zie wat daar allemaal in gaat, wil ik dat echt niet in m’n tuin hebben!

Het resultaat: over een paar weken prachtige borders die maandenlang mooi blijven. En als we dan straks die mooie bloemenpracht in de tuin zien, denk dan terug aan de rare, bizarre, lifechanging weken waarin je de kiem legde voor de toekomst.