Mos in uit m'n gazon

Dusss… heel tuinierend Nederland gaat vandaag de tuin in. Als ik zo om me heen kijk gaan veel mensen vandaag therapeutisch naar buiten om te corona-klussen.
Heerlijk! Als we dan toch thuis moeten blijven, dan in ieder geval in een fijne tuin.

mos uit het gazon
Voor iedereen die al klaar staat met het verticuteerapparaat om mos uit het gazon te halen: lees even verder.

Ik zeg het gelijk maar: geen goed idee.
Door die messen diep door de grasmat te halen beschadig je gezonde wortels. Hiermee verzwak je juist je gazon. Bovendien komt in al die open plekken juist weer nieuw onkruid.

Leuk praten, hoor ik je denken, maar ik zit met een gazon vol mos….

Mos groeit vooral op zure, vochtige en schaduwrijke plekken. Het begint al te groeien als de temperatuur boven de 7 graden komt. Gras daarentegen houdt van een voedselrijke luchtige bodem en begint pas te groeien vanaf ca. 10 graden. Als je dus een mooi gazon met veel gras wilt, moet je dus zorgen voor een goede, gezonde, voedselrijke bodem.

Hoe houd ik m’n gras dan gezond?
Een beetje mos is helemaal niet erg. Aan het begin van de winter lijkt het veel, maar zodra het warmer wordt groeit het gras er zo overheen. Bovendien zorgt het mos ook nog voor humus en voeding voor het de grasmat.

Mijn gazon stappenplan:

  • Regelmatig gaatjes prikken in het gazon. Zo komt er lucht bij de wortels. Wil je dit helemaal professioneel doen, dan zijn hier zelfs speciale prikschoenen voor te koop. Super handig.
  • Twee keer per jaar -een beetje- kalk strooien. Bij voorkeur aan het einde van de winter in februari/maart en aan het einde van de herfst in oktober/november. Nooit tegelijk kalk en mest strooien, dat werkt tegen elkaar in.
  • Als het gazon weer begint te groeien -meestal eind maart- kan je de eerste mest strooien. Gebruik een organische meststof (bijvoorbeeld gedroogde koemestkorrels). Hier zitten zachte, langzaam werkende stoffen in die lang doorwerken. Kunstmest verbrandt het gras en werkt heel kort en hevig. Aan het begin van de zomer nog een keer. In het najaar het gazon niet meer mesten.
  • En niet te vergeten: het gras niet te kort maaien. Tussen de 4-5 cm is optimaal. Als je het gras regelmatig maait, kan je het maaisel gewoon laten liggen (mulchen). Dit is weer ideale voeding en scheelt veel werk. Let wel op: als het gras al wat langer geworden is kan dit niet meer.

Maar ik heb nú mos in m’n gazon

Als je toch persé vandaag het mos kwijt wilt: zet de messen niet te diep en haal alleen de bovenste moslaag weg zonder de grasmat te beschadigen.

Maar vooral: geniet lekker van de tuin en het buitenzijn vandaag. En als je klaar bent met het gazon: morgen volgen tips voor de border.