GROEN TUINONTWERP | BEPLANTINGSPLAN | TUINCOACH

Krokussen-1024x683

Krokus of Crocus?

De afgelopen weken waren vele tuinliefhebbers in de ban van de sneeuwklokjes. Geen bolgewas heeft zoveel ‘fans’ als de vroegbloeiende sneeuwklok met haar eigen festivals, open tuinen en zelfs sneeuwklokjesreizen…

Vrolijk!
Nu vind ik die sneeuwklokjes best leuk en heb ze ook zeker in m’n eigen tuin. Maar zeg nu zelf: een Krokus is toch véél vrolijker! Vlak na de sneeuwklokjes duiken overal in de tuin die vrolijke gele, roze en paarse kelkjes van de Krokus op. Vooral in boerderijtuinen en bij oude landgoederen zie je vaak hele velden met vrolijke kleurtjes tussen het gras en onder oude bomen staan. Leuk gezicht is het als de bloemkelkjes zich ’s ochtends openen als de zon schijnt en weer sluiten als het donker wordt.

Oorsprong
Van oorsprong komt de Krokus helemaal niet voor in Nederland, maar in de bergen rond middellandse zee. De eerste krokussen in Nederland zijn in de 16e eeuw vanuit Constantinopel meegenomen naar de botanische tuin in Leiden. En vandaaruit heeft ze een zegetocht door ons land gemaakt, vooral vanaf de 19e eeuw werd ze steeds populairder.

De latijnse naam voor Krokus is Crocus. Dit komt van het griekse krokos, wat weer gebaseerd is op een oude arabische benaming voor Saffraan, inderdaad de bijzondere specerij. Deze wordt gewonnen van de stempels van de Crocus sativus. Er wordt wel gezegd dat de Romeinen saffraan in hun kussen stopten na een avondje stappen: ze geloofden dat het hielp tegen een kater. Voor wie het wil proberen: je schijnt ze zelf ook wel te kunnen kweken voor saffraanoogst, maar in ons klimaat valt dat eigenlijk niet mee.

In eigen tuin
Wil je zelf ook Krokussen in de tuin? Dan heb je geluk, want als ze het naar hun zin hebben worden het er ieder jaar vanzelf een beetje meer. Zonder dat je er werk van hebt of dat het hinderlijk wordt. Vooral de boerenkrokus: Crocus tommasinianus, die zichzelf prachtig uitzaait tussen andere planten of in het gazon. Uit de bloem komt dan een ‘doosvrucht’ die weer heel veel nieuwe zaadjes voortbrengt.

De meeste Krokussen houden van een zonnig plekje die goed ontwatert. Liefst in wat zandige grond. Maar er zijn ook wel soorten die liever wat meer schaduw hebben. Ieder jaar komen er weer nieuwe varianten bij, voor iedereen is er wel een favoriet. Let op kleur, hoogte, grootte van de bloem, bloeitijd en zelfs geur! Maar heb je een leuk bloembakje met Krokussen gekregen en zijn ze uitgebloeid? Gewoon met blad en al in de tuin zetten, moet jij volgend jaar eens opletten.

Plant de bollen in september/oktober op zo’n 3-4 cm diepte en zo’n 10cm uit elkaar. Na de bloei het blad gewoon laten staan, die verzamelen weer het voedsel voor volgend jaar. Een beetje koemestkorrels net na de bloei wordt dan ook erg op prijs gesteld!
Plant vooral op plekken in borders, in het gras en onder bladverliezende bomen/struiken. Daar komen de vrolijke voorjaarskleurtjes echt tot hun recht. En dan niet 3 bloemetjes bij elkaar, maar gewoon massaal in een groep van 100 bij elkaar. Dat geeft pas een mooi effect!

Krokus of Crocus? Het mag gewoon allebei!