GROEN TUINONTWERP | BEPLANTINGSPLAN | TUINCOACH

Kan je planten in de tuin zetten in de winter?

Je hoort vaak dat je je tuin niet kan aanplanten in de winter.

Toch kan dat prima als je rekening houdt met een paar dingen. Wat belangrijk is, is dat het op het moment van aanplanten niet vriest en dat de bodem niet bevroren is. Ander kom je met je spa de grond niet in en kan je de plant niet goed in de grond krijgen. Maar verder kan je de hele winter aanplanten.

Vorst na aanplant is geen probleem, de bovengrondse delen zijn in de herfst al afgestorven. Groenblijvende planten lopen wellicht wat vorstschade op, maar in het voorjaar lopen ze gewoon weer uit.

Welke planten kan je aanplanten in de winter?
Bladverliezende bomen en struiken plant je juíst in de winter. De plant is dan in rust en ondervindt veel minder last van het overplanten. Zeker als deze planten in pot gekweekt zijn, is het goed om ze vast in de winter te poten. Ze hebben dan al een mooi stevig wortelgestel in de pot opgebouwd.

Maar ook overplanten uit de volle grond is mogelijk. Steek dan een flinke kluit uit zodat er zoveel mogelijk wortels mee verplant worden. Let er wel op dat de gekozen planten winterhard zijn (vanaf winterhardheidszone 6) en dat het niet vriest of sneeuwt.

Kan ik vaste planten poten in de winter?
Ook de meeste vaste planten en siergrassen kan je prima aanplanten in de winter. Ze sterven immers boven de grond af en lopen in het voorjaar weer uit. De wortels en nieuwe groeipunten overwinteren veilig in de bodem. Ook voor deze planten geldt dat ze tegenwoordig bijna allemaal potgekweekt zijn. Ze hebben dan al een goed ontwikkeld wortelgestel. En omdat ze al in de grond zitten, zullen de planten in het voorjaar vroeger uitlopen en kan je eerder genieten van de mooie tuin. Let er ook bij vaste planten en siergrassen op, dat de gekozen planten winterhard zijn (vanaf winterhardheidszone 6) en dat het niet vriest of sneeuwt. Als je twijfelt over de winterhardheid, vraag dan aan de kweker of het tuincentrum om advies.

Wat zijn de voordelen van aanplanten in de winter
Voordeel van planten poten in de winter is dat ze in het voorjaar eerder uit lopen. Je kunt dus eerder genieten van een mooie tuin. Ook hebben deze planten minder last van uitdrogen omdat de wortels al eerder gevormd worden. Zeker bij haagplanten en wortelgoed is het een voordeel dat de planten goedkoper zijn dan die in pot.

Hoe poot je planten als het vriest?
Als het vriest of als de bodem bevroren is, moet je even wachten met overplanten of aanplanten. De plant kan immers niet beschermd de grond in. Planten in pot kan je rustig bewaren, liefst enigszins beschermd met bv. jute zakken, vliesdoek of tegen een warme buitenmuur.

Heb je planten met kale wortel of een wortelkluit, is het belangrijk om deze niet uit te laten drogen. Dit wortelgoed wordt veel toegepast bij bladverliezende bomen, hagen en struiken. Bind een plastic zak om de wortels heen om ze te beschermen tegen uitdrogen. Laat ze nooit langer dan een paar dagen zo liggen. Eventueel kan je de planten dan tijdelijk opkuilen in een grote pot of onder een berg zand/aarde totdat ze naar hun definitieve plek in de border kunnen.

Het is verstandig om na het aanplanten een laagje blad, bladaarde, mulch of compost over de plantplek uit te strooien, dit geeft wat extra bescherming en humus.

Je kunt eventueel een stokje of naambordje naast de plant in de grond steken, zodat je in het voorjaar nog  weet welke plant je waar hebt gezet.

Zijn er dan ook nadelen?
Sommige planten, zeker de wintergroene planten, kunnen wat blad- en takschade oplopen. Knip deze lelijke takjes en blaadjes pas in het voorjaar af en de plant loopt weer mooi uit.

Planten die niet in de volle grond, maar in de kas gekweekt zijn, zijn vaak minder winterhard. Deze planten kan je beter in het voorjaar in de tuin poten. Ook bij mediterrane, tropische planten, vorstgevoelige planten en eenjarigen is het beter om te wachten tot het voorjaar.

Als je hele kleine jonge plantjes poot in de winter (die kleine vierkante P9-potjes) en het gaat heel lang heel streng vriezen, dan kunnen ze soms ‘opvriezen’. Je ziet dan dat ze omhoog komen. Dat komt omdat de wortels nog niet vast gegroeid zijn. Wacht dan tot de grond ontdooit is, en zet ze iets dieper. Eventueel met een laagje bladeren, bladaarde of compost eroverheen als bescherming.