GROEN TUINONTWERP | BEPLANTINGSPLAN | TUINCOACH

image

Genieten van Lampenpoetsersgras

Vakantie
Deze zomer hebben we genoten van een zonnige relaxvakantie op Gran Canaria. Een niets-doen-week met strand en zwembad en vlak bij het mooie Unesco duingebied Maspalomas. Helaas heeft het zuiden van het eiland al meer dan twee jaar geen regen gehad en dat zie je. Alles is droog, kaal en versteend. Alleen de meest harde planten overleven in zo’n klimaat.

Meestal lees ik me wel een beetje in voor ik op vakantie ga, maar deze keer dus niet. Ik was dan ook blij verrast met de sierlijke Pennisetum-siergrassen die ik op de meest onmogelijke plekken in het wild zag groeien. Midden in de bestrating of op de bodem van een verdroogd kanaal groeide ineens zo’n sierlijk plukje pluimen.

Favoriete tuinplant
Het lampenpoetsersgras is in de Nederlandse tuinen een grote favoriet (en terecht!). Oorspronkelijk komt het siergras uit de warme, tropische streken waar zo’n 100 soorten groeien. Slechts een paar daarvan groeien in ons koude en natte klimaat. Pennisetum alopecuroides is daarvan de bekendste. Ik weet het, die naam is niet de makkelijkste. Beter uitspreekbaar als Lampenpoetsersgras. Men zegt dat het gras bij ons zo heet omdat het lijkt op de pijpenragers van vroeger waar de glazen tuiten van olielampen mee werden gepoetst, maar of dat waar is?

Sierlijke vorm
Wat vooral zo mooi is aan dit siergras is de sierlijke compacte ronde vorm. Eerst een bolletje van hele smalle dunne bladeren die licht overhangen. En dan vanaf de herfst nog eens sierlijk hoog overhangende bloeiaren in warme bruin/paarse tinten. Zelfs uitgebloeid blijven ze de hele winter mooi. Ze geven structuur en zijn prachtig met een dun laagje rijp of sneeuw. Ook de vogels in mijn tuin zijn er ’s winters dol op. De gewone soort wordt zo’n 80 cm hoog, maar er zijn nog mooiere gekweekte variëteiten in de handel:

  • ‘Hameln’ is een oude bekende. Hij blijft iets lager dan de soort, zo’n 60 cm, en is lichter van kleur. Het is de rijkst en langst bloeiende variant.
  • Little Bunny’ is een grappige dwergvorm van maar 30 cm hoog. Heel mooi in bloembakken en op het balkon.
  • ‘Japonicum’ is met 90 cm de hoogste. Hij heeft lange pluimen met een kleine witte pruik.

Standplaats
Het liefst staan ze op een beschutte, open plek in de zon. De grond iets vochtig, maar niet te nat. Knip het blad pas na de winter af! Het is nog zo mooi en biedt bescherming tegen strenge vorst.
Tsja en hoe pas je zo’n mooie plant nou toe? Heel mooi als solitair tussen lagere beplanting of bodembedekkers. Nog mooier in een hele grote groep met alleen maar lampenpoetsers. Ook fraai met andere vaste planten Nepeta, Helenium, Salvia en Centranthus. Voor elke smaak en type tuin is er wel een plekje te vinden.

Terwijl ik dit schrijf komt de regen al twee dagen met bakken uit de hemel. Iedere keer als ik nu door de regenbuien heen naar m’n pollen siergras kijk, word ik weer even warm van binnen bij de gedachten aan het zonnige en warme Gran Canaria.