GROEN TUINONTWERP | BEPLANTINGSPLAN | TUINCOACH

Prairietuin of Weidetuin

Genieten van de weidetuin.

prairietuin
De afgelopen jaren is er in ‘tuinenland’ veel aandacht geweest voor prairietuinen. Geïnspireerd op bijvoorbeeld de Amerikaanse prairies en Oost-europese steppes. Deze beweging (vooral bekend geworden door Piet Oudolf) heeft een echte omslag betekend in het vormgeven en beleven van beplantingen.

vakantiegevoel in de polder.
Maar toen ik vanmorgen genoot van een rondje door polder Bilwijk, realiseerde ik me dat wij in Nederland ook fantastisch mooie eigen inheemse weides hebben. Zo’n plek waar je het ultieme vakantiegevoel van krijgt. Dat mogen we best wat vaker voor het voetlicht brengen. Want onze oer-hollandse wilde-bloemen-weides zijn minstens zo prachtig en veel makkelijker toepasbaar in onze eigen tuinen. Waarom de inspiratie zo ver van huis halen, als we zo veel prachtigs in onze eigen omgeving hebben?

Weide in de tuin
Saai? Kijk maar eens naar deze foto’s van voormalige weilanden die zich mogen ontwikkelen tot inheemse natuur.

Als je dit ziet wil je dat toch ook in je eigen tuin?! En wat het leuke is: dat kan. En je hoeft er niet eens heel ingewikkeld voor te doen. Met een tuin, wat grondwerk en tijd kun je geweldige plantgemeenschappen creëren. Door het gebruik van bijvoorbeeld verschillen in niveau, grondsoorten en vochtigheid creëer je verschillende leefmilieus (habitats) waar steeds andere planten en dieren zich thuis zullen voelen. In grote tuinen of tuinen grenzend aan het landschap is het effect natuurlijk het grootst, maar ook in kleine natuurlijke tuinen of (als je durft) de voortuin kan het beeld en plantenrijkdom spectaculair zijn.

En met de seizoenen mee zal het beeld ook steeds anders en interessanter worden!