Duurzame tuin, ecologische tuin, toekomstvriendelijke tuin, klimaatneutrale tuin, ecotuin, diervriendelijke tuin, milieuvriendelijke tuin, watertuin, verkoelende tuin….
Allemaal hippe termen voor gewoon een fijne tuin voor mens, dier en omgeving. Nu en in de toekomst. De omslag maken naar ‘Het Nieuwe Tuinieren’ is voor sommigen even wennen, maar het blijkt niet alleen veel fijner, het kost ook veel minder tijd. Tijd die je nu genietend op je terras kan doorbrengen.
Je kent ze wel:
van die tuinen met veel grote tegels, waar je de zwarte aarde ziet. Waar alle planten in de herfst worden afgeknipt, waar geen grassprietje scheef staat, alle spinnetjes worden gedood en onkruid met gif wordt dood gespoten. Als de bewoners heel netjes zijn, worden de tegels ook nog met wat chloor afgesopt in het voorjaar. Zo hebben vele 40-plussers onder ons jaren lang voor hun tuin gezorgd. Maar eigenlijk weten iedereen inmiddels wel dat we anders moeten gaan tuinieren.
Hoe dan wel
Het is niet alleen heel ongezellig, zo’n aangeharkte tuin. Het is ook super slecht voor de bodem, de plantjes, de dieren en zeker ook voor onze eigen gezondheid. Denk maar eens al dat gif wat wij zelf, onze kinderen en (huis) dieren binnen krijgen.
Maar je wilt ook niet met geitenwollen sokken uren in de tuin werken.
Voor die mensen, voor de beginners in Toekomstvriendelijke Tuinen heb ik hier wat basistips.
Maak in je eigen tempo de omslag, laat de gifspuit staan en ervaar hoe fijn je nieuwe tuin wordt.
Mijn groene tuin tips:
- Zorg ervoor regenwater makkelijk in de bodem weg kan zakken. Je eigen planten verdrogen minder snel en als iedereen in de buurt het doet is er veel minder wateroverlast.
Dat kan al heel simpel door tegels te vervangen voor een strookje onderhoudsvriendelijke planten (soms zelfs onderhoudsvriendelijker dan de tegeltuinen). De planten zorgen er samen met de diertjes onder de grond voor dat de bodem mooi doorlaatbaar wordt. Kleine tuin? Maakt niet uit, met 1 tegel en 1 klimplant maak je al een groot verschil. - Zwarte aarde bedekken door planten.
In kale zwarte aarde leeft niets en het droogt snel uit. Om de aarde zo kaal te houden moet er veel geschoffeld, gespoten en gespit worden. Hierdoor gaan plantenwortels kapot en de structuur verdwijnt. Planten gaan eerder dood en je hebt meer last van ziektes en plaaginsecten. Door planten wat dichter tegen elkaar te zetten ontstaat er een microklimaat tussen de planten die zon en vocht samen reguleren. Insecten en vogels vinden er voedsel en schuilplekken. Onkruid krijgt veel minder kans, want er is geen plekje vrij voor de zaden om te ontkiemen. - Plant een boom!
En dat hoeft echt geen grote Eik of Beuk te zijn. Er zijn heel veel mooie sterke kleine bomen die passen in je voortuin of achtertuin. Een boom zorgt voor schaduw en verdamping: heel fijn als je in een warme zomer in de stad woont! Dat scheelt veel hittestress. En hoe fijn is het om in de schaduw van een boom te mogen zitten. Of te genieten van prachtige herfstkleuren en genietende vogeltjes. En als je toch die tegels al uit je tuin had gehaald: afgevallen blaadjes veeg je gewoon tussen je planten, die zijn er blij mee. - Laat plantenresten en blad liggen!
Vergeet die herfstbeurt en winterbeurt in de tuin: daar zijn planten helemaal niet blij mee. Uitgebloeide bloemen, siergrassen, zaden, takjes en stengels. Laat ze staan en geniet in de winter van het prachtige verstilde uitzicht. Maar nog belangrijker: de plantenresten beschermen de planten in de winter en bieden voedsel voor het nieuwe seizoen. - En in het voorjaar dan?
Aan het einde van de winter verkruimel, breek en verknip je de laatste plantenresten en die laat je gewoon in je border tussen de planten liggen. Het bodemleven, wat nu weer gezond wordt, verteert de laatste blaadjes en maakt hier voedsel van voor het ontluikend voorjaarsgroen. - Stop met het kopen van eenjarigen en perkgoed!
In een pot of bak zijn ze nog steeds leuk, maar in de volle grond doen ze meer kwaad dan goed. Je kunt perkgoed pas planten na half mei, dus je kijkt het hele voorjaar tegen die kale zwarte aarde aan (niet goed voor de bodem, zagen we net. En super ongezellig). Of tegen de bruine bladeren van tulpen, narcissen en sieruien.
Maar er is nog een andere reden. Vaste planten en bomen hebben met elkaar een soort netwerk van wortels en schimmels (met een moeilijk woord Mycorrhiza). Zij helpen elkaar met voedsel, energie en water. Zo houden ze zichzelf gezond. Eenjarigen hebben dit niet en verstoren dit proces zelfs. Probeer zo min mogelijk de grond te verstoren. - En dan het leukste: plant een mix van verschillende planten.
Of je nu houdt van strakke stijlvolle borders of een uitbundige vrolijke chaos, dat maakt niet uit. Een ecologische tuin kan heel netjes zijn, maar het hoeft niet. Waar het om gaat is dat je bloeiende onderhoudsvriendelijke planten kiest waar bijen, hommels en vlinders gek op zijn.. Combineer struiken, siergrassen, vaste planten en bloembollen. Liefst een combinatie van verschillende bloemen, stekels, zaden en bessen. Zo biedt je jezelf en verschillende dieren als bijen, vlinders, vogels en libellen het hele jaar plezier. - En dat onkruid dan?
Tsja, wat is onkruid… Trek eruit wat je stoort of wat agressief is. Tussen een volle border vallen een paar onkruidjes sowieso niet op. En vaak zijn ze gewoon hartstikke mooi, dus kun je er maar beter van genieten. Lekker opeten kan ook: zevenbladpesto of brandnetelthee is heerlijk.
Alles zal echt niet in 1x goed gaan en ieder proces heeft tijd nodig. Maar je zal zien dat je als snel resultaat haalt en van de tuin gaat genieten.
Begint het je te duizelen en weet je niet waar te beginnen? Laat me weten als je meer advies kunt gebruiken. En is het gelukt: leuk als je die ervaring ook deelt!