Oh, wat was dat een lekker buitje gisteren. Die was heel hard nodig voor de dorre, droge tuin. Maar helaas was het lang niet genoeg.
Hier in het noorden hebben we de laatste weken (maanden) bijzonder weinig regen gehad. In een gezonde tuin, waar de goede plant op de goede plek staat, zal dat meestal weinig problemen opleveren. Hier en daar een blad wat verdort, of een verwelkte bloem. Dat hoort erbij. Maar bij jonge aanplant ligt dat anders.
Jonge planten hebben nog geen goed ontwikkeld wortelgestel. Dat betekent dat de plant nog niet staat is om met z’n wortels vocht en voedsel op te gaan zoeken. De plant is volledig afhankelijk van water en voedsel direct onder de oppervlakte.
Zeker als je op zandgrond tuiniert merk je hoe snel een regenbui of gietertje water wegzakt in de bodem.
De (onweers)bui van gisteren leek super. Toen ik vanmorgen bij de regenmeter ging kijken volgde de teleurstelling. Zeven milimeter maar. Lang niet genoeg om het gebrek in te halen.
Maar hoe kun je er dan voor zorgen dat je planten sterk worden en een periode van droogte langer kunnen overleven?
– Zorg dat jonge aanplant het eerst jaar voldoende aandacht krijgt in de vorm van vocht, goede aarde en de juiste hoeveelheid voedsel. Hierdoor krijgen de wortel kans zich te ontwikkelen.
– Maar…verwen ze ook weer niet te veel. Als planten –net als mensen- te veel verwend worden, worden ze lui. De wortels hoeven niet te groeien op zoek naar water en voedsel. Zolang ze keurig bediend worden is er niets aan de hand, maar bij het geringste gebrek leggen ze gelijk het loodje.
– Kunst is dus het goede evenwicht te vinden tussen verzorgen en verwennen.
– Om te zien of sproeien nodig is, moet u goed op de planten letten. Die geven zelf aan wanneer ze water nodig hebben. Begin niet te snel met sproeien.
Het is beter om af-en-toe flink water te geven zodat de ondergrond goed nat wordt, dan om iedere dag een beetje water te geven. Als de plant iedere dag een beetje water krijgt, wordt hij niet gestimuleerd een goed wortelgestel aan te maken. Bovendien is het water dan vaak al verdampt voor het de wortels heeft kunnen bereiken. Het beste tijdstip om te sproeien is ’s nachts of vroeg in de ochtend. Laat de sproeier per plek minimaal een uur draaien voor een beetje resultaat.
Een trucje om te zien of er voldoende vocht in de aarde zit, is om schepje in de grond te steken. Haal dit een paar maal heen en weer. Je ziet nu een doorsnede van de grond en daar kun je exact op aflezen waar het vocht ophoudt en waar de droogte begint.