GROEN TUINONTWERP | BEPLANTINGSPLAN | TUINCOACH

ondergaande zon in Stolwijk

Dusss.... planten verhuizen.....

verhuizen
Ik ontbijt aan ons nieuwe kookeiland. Heerlijk genietend van het uitzicht met de opkomende zon. Zo onwerkelijk om dit groene plekje midden in de Randstad nu ons nieuwe ’thuis’ te mogen noemen. Onze zomer heeft in het teken gestaan van verhuizen. Uitzoeken, weggooien (wat verzamelt een mens veel…), inpakken, klussen, weer uitpakken. Maar nu kunnen we gaan genieten!

  

Wat was het moeilijk om mn oude tuin achter te laten. In 9 jaar tijd hadden we een perceel met grasland, tegels en grind eigenhandig omgetoverd tot ons eigen paradijsje. Hier kon ik uitgebreid experimenteren met planten en beplantingsplannen. Intens genietend van de bessentuin, kipjes, boomgaard en ontwikkeling van de wilde bloemenweide.

spitten, stekken, delen
Al die (bijzondere en gewone) plantjes kon ik natuurlijk niet achterlaten. Een hele aanhanger vol met groen ging mee. Allemaal stekjes, afgestoken, gedeeld, uitgespit. Gestopt in alle potten en kratten die ik kon vinden (ruimt gelijk lekker op!). En meegenomen van de superdroge zandgronden van Drenthe naar het natte veen van de Krimpenerwaard.

cultuurshock
Voor ons wat het al een hele overgang, maar voor deze planten was het een echte cultuurshock! Dus…. heb ik de afgelopen weken niet alleen m’n kids extra vertroeteld, maar zeker ook m’n plantjes. Ik kijk er zooo naar uit om ze weer in de tuin te zetten! En ook hier beginnen we weer van voor af aan. De ultieme uitdaging voor een groenontwerper. Alleen maar gras en grind. Met als onverwachte bonus: heermoes, rode klaverzuring en verwaarloosde bodem…..
De eerste schetsen liggen al klaar: ik houd jullie op de hoogte!
Voor wie ook planten wil verhuizen, hier een paar tips:

  • Het ideale moment om vaste planten te delen/stekken/uit te steken is in het voorjaar en vroege najaar. Als je al van te voren weet dat je ze wil verhuizen: zet ze vast in potten, dan kunnen ze daar lekker wortels maken en slaan ze op de nieuwe plek beter aan.
  • Vergeet dan niet om je potten regelmatig water te geven en een gaatje in de bodem te maken!
  • Zet je ze op een aanhanger? Zorg dan voor een goed afdekzeil eroverheen. De wind onderweg droogt de planten heel snel uit en maakt ze kapot.
  • Zet ze op de nieuwe plek zo snel mogelijk weer in de grond. Weet je nog niet hoe de nieuwe tuin moet worden? Plant ze dan samen op een tijdelijke plek en verhuis ze daarvandaan in het voorjaar of najaar naar hun eindbestemming. Houdt ook op de tijdelijke plek wel rekening met hun favoriete plekje in zon/schaduw of droog/vochtig.
  • Met bladverliezende bomen en struiken is het wat lastiger. Deze mag je eigenlijk pas verhuizen als het blad eraf is gevallen, vaak in november of december. Oude bomen en struiken zou ik lekker op hun eigen plekje laten staan. Maar jonge exemplaren kun je met een grote kluit uitspitten, in een hele grote pot met veel lekkere tuinaarde doen en dan heeeeel goed in de gaten houden en water geven.