GROEN TUINONTWERP | BEPLANTINGSPLAN | TUINCOACH

siergras dauw ochtendlicht ©Groenerwaard

De schoonheid van regen

juli 2012

Het miezert niet eens. Zelfs geen gewone druppels.
Het komt gewoon met bakken uit de hemel.
In m’n heerlijke warme en droge kantoor kijk ik uit op een trieste natte zomertuin.  Zomer? hij is nog ver te zoeken! Geen zinderende zomerzon, geen knallende borders, geen vurige tuinen. Maar water, water en nog eens water. Vijvers overstromen en droogteminnaars leggen het loodje.

Maar uit al deze ellende is ook iets goeds te halen!
Deze dagen komen de echt sterke en mooie planten tot hun recht, en worden hun zwakke broeders ontmaskerd. Want bij wie staat er deze dagen nog een mooie hortensia ‘Annabelle’? Nergens toch! Probeer in plaats daarvan de ‘ouderwetse’ Hydrangea paniculata met z’n stevige witte pluimen die tot ver in de winter mooi blijven. Deze staan overal nog fier overeind. Vrouwenmantels (Alchemilla mollis)  zijn nu dan wel uitgebloeid, maar juist in de regen is het blad nog prachtig. Siergrassen staan glinsterend te druppen en Daglelies (Hemerocallis) krijgen een diepe kleur. Zelfs de teer ogende akeleiruit (Thalictrum aquilegifolium) staat nog fier overeind terwijl de floxen staan te verschimmelen. M’n Clematis jackmannii ‘Dorothy Walton’ heeft nog nooit zo mooi gebloeid als dit jaar.

Kortom: ieder nadeel heeft z’n voordeel.
Laten we het positief bekijken. Ik nodig je uit om eens goed uit je raam te kijken en te genieten van de onverwachte schoonheid van de regen. (voor de durfals: onder een paraplu is de beleving nog intenser). Laat me weten wat voor moois je allemaal gezien hebt!

.