GROEN TUINONTWERP | BEPLANTINGSPLAN | TUINCOACH

header-2019-pad-1240x300.jpg

As in de tuin

oktober 2015

Houtas

Nu de avonden donker en kouder worden, vind ik het heerlijk om ons houtkacheltje lekker op te stoken. Wij wonen in het buitengebied en stoken alleen droog schoon hout, waar de buren gelukkig geen last hebben van ons. Gordijnen dicht, kacheltje aan, boek en wijntje erbij… Wie doet je wat!
Na een paar avonden stoken is de asla vol en dat as moet je natuurlijk ergens laten. Maar wist je dat asresten erg voedzaam zijn voor je tuin als je, zoals ik, op arme zandgrond tuiniert? Gooi de volle asla dus niet in de container, maar verwen er je planten mee. Fruit, groenten, gazon en vaste planten; ze zijn dol op een handje houtas. Je krijgt er mooiere bloemen en meer vruchten van. Maar dan natuurlijk alleen van as van schoon, onbehandeld hout.

 

beetje as hier…beetje as daar…
Zelf strooide ik de asresten altijd een beetje gedachteloos uit over m’n gazon en borders. Beetje as hier…beetje as daar…. En dat zo de hele winter door. Dacht dat ik supergoed bezig was. Tot ik bijgaand artikel las van Velt (www.velt.nu/houtas).

Blijkt dat het veel beter is om de as in de winter netjes op te sparen (ik heb er nu een oude Melkbus voor gereserveerd) en pas in het voorjaar beginnen met dun uitstrooien over je gazon. Vanaf maart/april doe je er ook je fruitbomen, -struiken, borders en moestuin een plezier mee. Ook een eyeopener voor mij: in houtas zit veel Calcium. Zuur minnende planten als bosbessen, veenbessen of Rhododendrons doe je er dus geen plezier mee.
Wel een plezier doe je de slakgevoelige planten. Als je er een kringetje van as omheen strooit, schijnen de slakken er met een mooi boogje omheen te kruipen. Het proberen waard!

Let wel op…
Na verbranding van zuiver hout blijven er in de as verschillende mineralen over, o.a. Calcium, Kalium, Fosfor en Magnesium. Hoeveel hangt een beetje af van de houtsoort en je manier van stoken. Strooi niet te veel (max. 100 gr/m2), niet in de volle zon en wind, en dus niet in de winter. Ook als je al een tuin hebt met een hoge PH (dus basisch) doet een as-gift meer kwaad dan goed.

En heb je wel een houtkachel maar geen tuin waar je je as kwijt kan? Ik denk dat de moestuinen in de buurt er erg blij mee zullen zijn! 

Let altijd op dat je zuiver hout gebruikt en je buren geen overlast geeft!