GROEN TUINONTWERP | BEPLANTINGSPLAN | TUINCOACH

image

Wat kan er in 12 jaar ontwerpen veel veranderen....

18 maart 2016

(oef dit klinkt oud).

Potlood
Twaalf jaar geleden had ik mijn eerste opdrachten als tuinontwerper. Echt ambachtelijk ging dat.
Met grote tekentafel, doorzichtig kalkpapier en kwetsbare inktpennen. Uren staan achter de tafel om alle lijnen en teksten mooi op papier te krijgen. Oh wat moest je opletten, want 1 foutje en je kon weer helemaal opnieuw beginnen (Als je geluk had kon je de inkt met een klein mesje van het kalkpapier schrapen). Om me te onderscheiden van mijn collega’s kleurde ik de definitieve versie in met potlood…..

Wow! Een computerontwerp
Oh wat was het fijn toen ik de overstap naar computertekenen kon maken! Klanten vonden het prachtig zo’n tuinontwerp ‘uit de computer’. Heel vernieuwend en modern. Autocad, Photoshop en Vectorworks waren (en zijn) m’n grote vrienden!. Met strakke aanzichten, creatieve presentaties en matenplannen kon ik wederom het onderscheid maken. En dan ook nog in kleur…

Voor mijzelf werkte het ook super: betrouwbare maten, oppervlaktes, doorrekenen van planten in een beplantingsplan. Het werd er allemaal zo veel makkelijker van.
Oh en niet te vergeten, het snel doorvoeren van wijzigingen. Met de huidige 3D-technieken, schaduwberekeningen en virtuele wandelingen door de nieuwe tuin, kunnen we ons nauwelijks meer anders voorstellen.

En de volgende stap?
Bijna niet geloven, maar steeds vaker krijg ik het verzoek om een handgetekend ontwerp te presenteren. Zo leuk! Geen strakke prints, maar handgemaakt artwork.

En dus, ben ik weer ouderwets aan het ‘spelen’ met potlood en stift. De rekenkracht, snelheid en betrouwbaarheid van de software, gecombineerd met ambachtelijke presentaties. Een beetje van mezelf en een beetje van de computer. Ik ben benieuwd wat jullie ervan gaan vinden, maar eerst nog even flink experimenteren (altijd fijn).