GROEN TUINONTWERP | BEPLANTINGSPLAN | TUINCOACH

vergeten vlinderstruik

Vergeten Vlinderstruik

juni 2013

Een van mijn favoriete heesters is de Buddleja alternifolia. Een prachtige vlinderstruik die helaas een beetje vergeten is. Deze heester verdient een plek in iedere -niet te kleine- tuin. Van oorsprong groeit deze vlinderstruik in China, waar ze hele rivieroevers bedekt met haar lieflijke bloei en geur.
Wellicht kan ik u overhalen een exemplaar in de tuin te zetten ?

bijzondere bloei
In Nederland is het een bijzondere solitair die ongeveer 3 meter hoog kan worden. Een beetje warrig met slappe overhangende takken die zachtjes meewiegen in de wind. Het kleine blad lijkt wat grijzig en de bloemen zijn lilapaars.

vlinders
Het leuke is dat deze vlinderstruik nu al bloeit, in juni, met overvloedige lilapaarse bloempjes. Ze staan in kleine schermpjes bij elkaar, verdeeld over de hele twijg. Had ik al gezegd dat ze heerlijk geuren? Ook vlinders, bijen en hommels zijn er dol op

onderhoud
Ze bloeit op het zogenaamde overjarige hout. Dat betekent dat bloemen ontstaan op takken die in voorgaande jaren gegroeid zijn. Snoei deze struik dan ook niet in de winter of het voorjaar. Beter is om direct na de bloei een aantal van de oudste takken helemaal weg te halen. Zo blijft de vorm behouden en zal de vlinderstruik volgend jaar weer veel bloemen geven.
Het liefst staat ze op een zonnige, ietwat beschutte plek. Op iedere normale tuingrond heeft ze het naar haar zin, zolang die niet té nat of té droog is. De winterhardheid is vrij goed: tot -15 C kan ze prima verdragen. Na een late nachtvorst kan er wel wat schade ontstaan.

Buddleja davidii
Het verschil met haar bekende nicht de Buddleja davidii is dat deze pas laat in de zomer bloeit met grote pluimen die alleen aan het einde van de twijg verschijnen.

Combineren
De Buddleja alternifolia komt het beste tot haar recht als solitair, waar hij in de voorzomer alle aandacht krijg die de struik verdient. Maar ook in een heesterborder, zoals hier, is het mooi om te combineren met lagere, roodbladige heesters of blauwbloeiende vaste planten. Of tegen een achtergrond van een donkere taxushaag. Daar komt het contrast tussen licht-donker en massief-luchtig mooi naar voren.