GROEN TUINONTWERP | BEPLANTINGSPLAN | TUINCOACH

header-2019-winterbol-1240x300.jpg

Prairietuin

september 2011

Een prairietuin in Nederland? Bij prairietuinen denken we aan de onmetelijke Amerikaanse vlaktes. Woeste steppes waar je eindeloos grassen en bloemen in het open landschap ziet. In ons kleine, gecultiveerde landje verwacht je dit niet.

Toch kan het! En gebeurt het!

Sinds een paar jaar zijn er in Nederland pioniers die hier experimenteren met prairietuinen. Vanmorgen was ik op bezoek bij de pas aangelegde prairietuin bij Lianne’s Siergrassen op de grens van Friesland en Groningen.

geen wildernis
Een prairietuin is geen wildernis, maar een zorgvuldig samengestelde beplanting die zichzelf regelt. Passend in de afmetingen van onze Nederlandse tuinen, borders, rotondes en wegbermen. Deze nieuwe manier van tuinieren levert  het hele jaar door een aantrekkelijk beeld. Vol kleur, insecten en mooie vormen én met weinig onderhoud. Door in de tuin de regels van de wilde natuur na te bootsen en aan te passen aan ons klimaat, ontstaan langlevende en zelfregulerende plantgemeenschappen. Op den duur onderhoudt de tuin zichzelf (Daar is wel even tijd voor nodig!)

onderhoudsvriendelijk
Deze beplantingen zijn 4 seizoenen interessant. Maar het allermooiste is dat ze zeer onderhoudsvriendelijk zijn. Omdat er nauwelijks gesproeid en gewied hoeft te worden. Ook bemesten, planten scheuren of uitgebloeide bloemen weghalen is allemaal nauwelijks nodig. Je legt een Prairietuin in één keer aan en laat hem verder met rust. De beplanting is een combinatie van siergrassen en de juiste vaste planten en bolgewassen die een systeem gaan vormen dat zich na verloop van tijd zelf in stand kan houden. De planten en grassen vechten om behoud van hun plaats en vormen zo met elkaar een natuurlijk evenwicht. Hierbij onderdrukken ze veel onkruid. Dat levert een duurzame tuin op die vele jaren meegaat en in alle seizoenen mooi blijft.

Lianne’s Siergrassen
De nieuwe tuin bij Lianne is nu al prachtig. Ondanks de regen en donkere wolken was het een feest van kleur en beweging. Verschillende vlakken met typen prairiebeplantingen en allerlei kleurschakeringen. Volgend jaar kom ik zeker terug om te kijken hoe het beeld zich gaat bewegen.

Want dat is ook zo mooi: De tuin is nooit hetzelfde. Door uitzaaien en uitdijen zullen steeds andere planten plekjes innemen, waardoor het ieder voorjaar een verrassing is hoe de tuin er dit jaar uit zal zien. Een aanrader!

Ook nieuwsgierig? Op 18 en 19 september 2010 zijn er open dagen. Kijk op de website www.siergras.nl voor meer info.

Update 2017: De Vlinderhof, ontworpen door Piet Oudolf in Het maximapark in Leidsche Rijn is een prachtig voorbeeld van een prairietuin die sinds 2014 wordt ontwikkeld