GROEN TUINONTWERP | BEPLANTINGSPLAN | TUINCOACH

header-2019-echinacea-1240x300.jpg

potlood aan de kant, spade in de hand

september 2011

1 september. Het is nog lekker warm, maar toch voelt het een beetje als einde zomer. Zachte zonnestralen beschijnen m’n tekentafel, terwijl ik op Buienradar het onheil zie naderen. Het besluit is gauw genomen: potlood aan de kant en spade in de hand.

Heeft u zich de afgelopen zomer ook zo geërgerd aan die ene slappe plant, of die border die helemaal uitgezakt is? Zet dan net als ik een spa in de grond en geef de boel een oppepper. Deze tijd van het jaar is ideaal voor het verplanten van de meeste vaste planten. De grond is nog lekker warm, de buitentemperatuur is goed en er valt regelmatig een buitje. Ideale omstandigheden voor jonge planten om zich voor te bereiden op de winter.

Verjongingskuur:
– Oude planten die al een tijdje niet mooi meer bloeien moeten verjongd worden. Haal de hele pol uit de grond en verdeel hem met de spa in meerdere stukken. Het oude hart is waarschijnlijk helemaal hard geworden, snij of steek dit eraf. De jonge stukken van de buitenkant van de pol kunnen nu weer terug gepoot worden.
Bladresten kunt u rustig laten zitten, dit geeft goede compost en bescherming.

Ook nieuwe planten uit het tuincentrum kunt u nog prima aanplanten. Deze jonge plantjes die nog niet zoveel gewend zijn vragen wel wat extra bescherming bij flinke kou.

Budgettip:
– Heeft u ook zo’n plant die u al jaren niet mooi vindt, maar toch maar laat staan omdat een nieuwe eigenlijk te duur is? Steek hem uit!!
Zet hem met goed veel aarde erbij in een grote pot, maak er een foto van en zet hem op marktplaats. Voor de meeste planten is altijd wel een liefhebber te vinden! U blij, Zij blij.
Die kale lege plek kunt u goedkoop opvullen. Dit doet u door een andere plant uit de tuin de delen (zie hierboven).
Het kost u niets, de oude plant is weer verjongt en die lelijke plek in de border is eindelijk weer mooi geworden.

Gazon
Wacht niet met een nieuw gazon tot het voorjaar, doe het nu!
Één van de grote voordelen is dat er nu veel minder onkruid opkomt. De temperaturen zijn nog prima. Zon en regen wisselen elkaar af en het meeste onkruid komt pas in het voorjaar weer op. Tegen die tijd is het gazon al flink doorworteld en hebben die lastpakken veel minder kans.