GROEN TUINONTWERP | BEPLANTINGSPLAN | TUINCOACH

header-2019-bloemenweide-ierland-1240x300.jpg

Onderhoudsvrij!

september 2011

Wie heeft er nog tijd voor de tuin?

Ik weet niet hoe het bij u gaat, maar in huize Hoogenboom is het altijd racen.
We werken, eten, spelen met de kinderen, sporten, vergeten niet om de beesten te voeren, doen tig andere klussen en ploffen dan rond acht uur met een kop koffie op de bank voor het journaal. De werkdag is nog niet klaar, want daarna gaan de laptopjes op schoot en gaan we vrolijk nog een uurtje of wat door.
Herkenbaar?

Tijd
We hebben niet eens tijd om ons huis binnen netjes en schoon te houden, laat staan de tuin…. De meeste van mijn klanten willen wel een verzorgde tuin, maar het ontbreekt simpelweg aan tijd. Ze willen graag dat ik een onderhoudsvrije tuin voor ze maak.
Helaas, dat kan ik niet.

Onderhoudsvriendelijk kan gelukkig wel.
Net als dat we in huis toch echt af en toe moeten stofzuigen of de ramen lappen. Dat we onze bedden verschonen of de badkamer echt niet langer uit kunnen stellen. Zo zijn er in de tuin toch wel een paar klusjes te doen. Gelukkig kun je in ontwerp en plantkeuze heel veel doen, en het ‘werk’ tot een minimum beperken.

Lijstje
Maak eerst eens een lijstje van de klussen die je wel en niet leuk vindt in de tuin. Hou je niet van gras maaien? Eruit dat gazon. Dat scheelt iedere week zo een uur.
Dat ellendige onkruidjes trekken? Kies veel bodembedekkers.
Struiken snoeien? Kies soorten die van zichzelf klein blijven!
De tegels schoon houden? Kies een type zonder brede naden.

Makkelijk
Ook ik sta liever achter de tekentafel, dan achter de grasmaaier. Alle planten die ik moet aanbinden, knopjes afbreken, stutten, herzaaien, herplanten, wekelijks bijmesten…. die gaan direkt de composthoop op. Veel te veel werk!  Daarom heb ik rondom huis allerlei makkelijke plantvakken gemaakt met kleine heesters, siergrassen en bodembedekkende vaste planten. Ze zijn mooi, geven het hele jaar bloei en trekken veel vogels en vlinders aan.
In het voorjaar geef ik een grote voorjaarsbeurt, dit kost 1x tijd. Net als de grote schoonmaak, zeg maar. Daarna redt ik het met af en toe een uurtje.

Dus voor al die mensen die ‘bang’ zijn voor de tuin: er is hoop!