GROEN TUINONTWERP | BEPLANTINGSPLAN | TUINCOACH

lampenpoetsersgras pennisetum verbena ©Groenerwaard

Oh nee hoor, geen grassen in mijn tuin!

september 2011

Altijd spannend. Zo’n eerste bezoek aan nieuwe klanten. Waar kom ik terecht, wat voor mensen zijn het, hoe is hun huis ingericht. En vooral… hoe ziet de tuin er nu nog uit.

Heel veel verschillende mensen met verschillende wensen.

Echter: één wens hebben al mijn klanten tegenwoordig met elkaar gemeen: ONDERHOUDSVRIENDELIJK A.U.B.

En voor al die klanten heb ik één advies: SIERGRASSEN !

Ze zijn
– Gemakkelijk
– Sterk
– Sierlijk
– Ook in de winter mooi
– Beweeglijk
– Allround
– Te combineren met bijna alle planten.

Veel mensen hebben vooroordelen over siergrassen. Ze denken gelijk aan onkruid, aan uitzaaien, aan woekerplagen. Zo vaak zeggen klanten: “Oh nee hoor, geen grassen in mijn tuin!”
Tegen deze mensen zeg ik altijd: “Kijk maar eens naar de volgende soorten en u bent in één keer verkocht!” (en niet gelijk schrikken bij al die Latijnse namen, gewoon kopiëren en plakken in het Google zoekvenster)

Struisriet    Calamagrostis x acutiflora ‘Karl Foerster’
Een siergras wat al vanaf juni mooi strakke pollen vormt en tot diep in de winter schittert met wuivende pluimpjes. Wil een plekje in de zon
De hoogte blijft ca. 150 cm

Ruwe Smele    Deschampsia cespitosa ‘Goldtau’
Een laag wolkig grasje wat bloeit van juli tot september. De uitgebloeide aartjes blijven nog lang mooi, zeker met de rijp van eerst nachtvorsten erop.

Veldbies    Luzula nivea
Wintergroene vaste plant die erg op siergras lijkt. Ideaal voor lastige plekken in de schaduw. Hij bloeit al in het voorjaar met witte pluimpjes.
De hoogte is ca. 30 cm.

Prachtriet    Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’
Deze bekende grassoort heeft een zeer sierlijke groeivorm met overhangend blad. Hij bloeit niet, maar heeft aan z’n blad al genoeg sierwaarde.
Een echte solitair. Hoogte ca. 180 cm in de zon.

Prachtriet    Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’
Een halfhoge grassoort met heel smalle blaadjes, die witte nerven hebben. De waaierende bloeiwijzen zijn lichtoranje. Heel mooie herfsttinten. Blijft de hele winter mooi.
Voor de zon en halfschaduw, ca. 50 cm hoog.

Pijpestrootje    Molinia arundinacea ‘Transparent’
Heel lange, dunne, ijle bladeren, licht overhangend. Geeft een heel transparant effect, alsof er vitrage in de tuin hangt. Kan ook voorin de border. Hoogte ca. 120 cm. In de zon.

Vingergras    Panicum virgatum ‘Heavy Metal’
Opgraand, smalbladige siergras wat mooie stevige pollen vormt.
Het blad heeft een warmrode tint, waardoor het een bijzonder effect krijgt. Lichtige pluimen die in de winter ook nog lang mooi blijven. Hoogte  120 cm

Lampenpoetsergras    Pennisetum alopecuroides
Laag siergrasje wat grappige pluimpjes maakt die herinneren aan de ouderwetse lampenpoetsers. Houdt van zon en niet te sterke wind. Het blad en de pluimen hangen sierlijk gebogen.
Hoogte ca. 40 cm.

Vedergras    Stipa gigantea
Een enorme transparnate pol met groenblijvende dunne bladeren. Op heel lange overhangende stengels vershijnen de luchtige bloemaartjes.
Heel mooie solitair. Deze plant speelt met het licht. Hoogte ca. 2 mr.

Het is een kleine selectie van mijn favorieten. Wilt u meer weten over siergrassen? Een bezoek aan de website en tuinen van Lianne’s Siergrassen is meer dan de moeite waard!