GROEN TUINONTWERP | BEPLANTINGSPLAN | TUINCOACH

Prairietuin of Weidetuin

Nieuw Najaar

Ik doe het niet vaak, maar vandaag waag ik er een persoonlijk berichtje aan. Sowieso is het al even geleden dat ik een blog heb geschreven over mooie tuinplanten, mooie plekken of met tips en adviezen.

De reden is simpel. Net als bij velen in ons vak was het de afgelopen jaren (gelukkig) super druk. Wat heb ik mooie tuinen mogen ontwerpen en beplantingen samengesteld. En wat heb ik voor fijne klanten en op mooie plekken mogen werken. Daar doe je het voor.

En toch… ga ik nu het roer (een beetje) omgooien. Ik merkte dat ik vooral heel erg gelukkig word van het maken van beplantingsplannen en het adviseren over planten. Ook merkte ik dat daar vooral mijn meerwaarde ligt. Want hoeveel ontwerpers zijn er eigenlijk nog met een gedegen plantenkennis? En voordat ik mijn collega’s die wel groenkennis hebben beledig: ik ben gelukkig niet de enige. Maar ons groepje wordt helaas steeds kleiner.

Ik ga met veel enthousiasme beplantingsplannen maken, aan de slag als tuincoach en regelmatig ondersteunen als beplantingsadviseur bij groencentra.

Dus voor mij een nieuwe herfst. En daar hoort natuurlijk ook een herfstbeauty bij. Voor mij is dat op het moment de Zoethout struik (Glycyrrhiza yunnanensis). Een minder bekende soort met prachtig geveerd blad die zometeen fraai geel gaan verkleuren. Maar de grootste sierwaarde hebben de prachtige zaaddozen sieren de struik voor vele maanden in herfst en winter. Hij staat sinds 2 jaar in m’n tuin. Ik moet nog een jaartje geduld hebben, want na 3 jaar kan je de wortels gaan oogsten voor zoethout. Volgend jaar de proefnotitie :).