GROEN TUINONTWERP | BEPLANTINGSPLAN | TUINCOACH

Kerstroos in Januari

7 januari 2016

Helleborus orientalis

Het is weer januari. Veel tuinliefhebbers worden helemaal blij, want midden in de winter komen de verstilde kleuren van de eerste Helleborus al weer boven. De meeste van deze planten bloeien pas wat later in het voorjaar, maar oh wat is het fijn dat de eerste exemplaren nu al hun mooie kleed tonen. Op nieuwjaarsdag kreeg ik m’n eerste bloemen van dit jaar. Nu het vriest en ijzelt zijn de bloemstengels slap gaan hangen (ook mooi…), maar zodra de temperatuur stijgt gaat hun kopje weer gewoon omhoog en bloeien ze verder.

Helleborus orientalis met Viburnum tinus

Bloei

Veel mensen kennen de plant beter onder de naam Kerstroos of Nieskruid. Die eerste Nederlandse naam is een beetje raar, want er zijn nauwelijks soorten die met kerst bloeien. ‘Kerstroos’ komt van de Helleborus niger die vroeger in kassen vervroegd in bloei werd gebracht om ze rond kersttijd bloeiend in huis te kunnen zetten. Tegenwoordig is vooral de Helleborus orientalis populair, niet voor in huis maar in de tuin. Deze Helleborus is één van de meest kleurrijke en meest betrouwbare soorten, en in ontelbaar veel kleuren en vormen.. Hij geeft bijna het hele jaar structuur aan de border. Een echte polvormer die jaren en jaren zonder overlast op z’n plek blijft

 

Dichtbij

De bloemen zijn vooral van dichtbij schitterend. Het mooist is dan ook een plekje bij raam, voordeur of looppad. Liefst ook nog in lichte schaduw en fijne bekalkte en bemeste tuingrond. Heerlijk vinden ze dat. Het blad is dan wel wintergroen, maar met de oostenwind en ijzel eroverheen worden ze al gauw lelijk. Al dat lelijke blad kun je vlak voor de bloei wegknippen: dan zie je al die mooie kleuren beter en er komt ook nog eens fris groen blad voor terug.

Trend

De plant zaait zich wat uit, maar nooit hinderlijk. Leuk is dat de zaailingen vaak net weer iets verschillen van hun moeder, zodat je zelf mooie nieuwe exemplaren kunt kweken. Het duurt vaak wel 2-3 jaar voordat de zaailingen gaan bloeien. Helemaal passend bij de slow-movement-trend van nu, zullen we maar zeggen.