GROEN TUINONTWERP | BEPLANTINGSPLAN | TUINCOACH

header-2019-echinacea-1240x300.jpg

Groen maakt gezond en gelukkig!

september 2011

Het is nu echt bewezen. Groen maakt gezond en gelukkig!

Dat wisten we natuurlijk allang. Lekker genieten in je tuin of in het park, daar wordt je blij van!
Maar het is goed dat het nu ook wetenschappelijk bewezen is. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die veel planten om zich heen hebben gezonder en gelukkiger zijn.

onderzoek
Jolanda Maas van de Universiteit Utrecht heeft dit onderzoek gedaan. Zij heeft ontdekt dat mensen die meer tijd doorbrengen in een groene leefomgeving sneller herstellen van stress. Uit haar onderzoek blijkt ook dat mensen in een groene omgeving meer tuinieren, zich minder eenzaam  voelen en ze minder vaak een tekort aan sociale contacten ervaren.

makkelijk tuintje
Haal dus vandaag nog de tegels uit je tuin. Breng alle grind naar de stort en zet je tuin vol planten! Een klein boompje als de Krent (Amelanchier laevis ‘Ballerina’) past in iedere tuin. Siergrassen zijn makkelijk en het hele jaar mooi. Een van mijn favorieten is Pijpestrootje (Molinia arundinacea ‘Transparent’). Voeg in de zon nog wat Lavendel toe (Lavandula angustifolia ‘Hidcote’). In de schaduw is de oersterke bodembedekker Pachysandra (Pachysandra terminalis) makkelijk en altijd groen.
Dit past al op een mini-stukje voortuin. Zelf op je balkon kun je deze planten in bakken plaatsen.

stress weg
Als je dan na een dag hard werken naar je tuintje kijkt, dan denk je: WOW. Dan voel je je fantastisch. En als je dan de bloesems in het voorjaar ziet, de geuren in de zomer ruikt. Als je het gras ziet schitteren bij de ondergaande herfstzon, het groene tapijtje tussen de witte sneeuw ziet liggen. Dan is alle stress voor even vergeten. Lukt het zelf niet: vraag de buren om hulp en maak er een gezellig dagje van.

veiliger en gezonder
Uit het onderzoek blijkt nog meer “Groen is geen luxeproduct, het werkt gezondheidsbevorderend. Bovendien voelen mensen in een groene woonomgeving zich veiliger. Er zou dan ook meer aandacht moeten komen voor groen in de leefomgeving bij het inrichten van wijken en steden. Daarbij kan de Nederlandse gezondheidszorg groen actiever inzetten voor de gezondheid van patiënten. Waarom zou een huisarts patiënten niet vaker aanraden een wandelingetje te maken in het bos. Verder zou ieder verpleeg- of ziekenhuis eigenlijk een binnentuin moeten  hebben waar patiënten even tot rust kunnen komen.”

Ik weet zeker, als je eigen tuin groen is, dan wil je meer!
Verzamel je buren en vraag de gemeente om hulp. Zo hebben we Nederland in no-time groen!

Meer informatie over het onderzoek vind je op de website van NIVEL: www.nivel.nl