GROEN TUINONTWERP | BEPLANTINGSPLAN | TUINCOACH

header-2019-tulp-1240x300.jpg

Een tuin is geen weelde

januari 2012

Ook wij kunnen er niet meer omheen. Ook tuinontwerpers beginnen de ‘versobering’ te merken. De wisseling der seizoenen vindt dit jaar niet alleen buiten in de tuin plaats.

Vorige zomer gingen gesprekken met klanten over de afmeting van de zwemvijver. Over de vraag waar ze de mooiste struiken konden kopen of wie de beste hovenier is voor hun tuin. Daar komt advies bij kijken wat gaat over kennis, over kwaliteit. Dat gaat over optimisme en genieten van de goede dingen van het leven. Er was ruimte om te dromen van een onbezorgde toekomst. En dan het liefst in een hangmat onder de bloesems van een oude appelboom. Maar dat was afgelopen zomer.

 

Via een stormachtige herfst zijn we in de kale winter beland.
Buiten is het blad van de bomen gevallen. Fruit is allang geplukt en vogeltjes zoeken naar de laatste kruimels. Somber allemaal.
Binnen, bij sommige klanten, proef ik nu vaker hetzelfde sentiment. Ook bij hen voelt het alsof het winter blijft. Soms hebben ze echt veel geld verloren op de beurs. Soms staat hun baan echt op de tocht. Dat zijn emotionele gesprekken. De droom over hun perfecte tuin moet worden bijgesteld naar een haalbare tuin. Voor mij geen probleem. Niet het geld maakt de tuin, maar de creativiteit.

Maar soms merk ik ook iets anders. Het lijkt wel of mensen niet meer van schoonheid dúrven te genieten. Alsof ze daarmee ‘de buurt’ voor het hoofd stoten. Schoonheid lijkt wel synoniem geworden voor weelde. En weelde mogen we nu even niet uitstralen.

Maar vanmorgen zag ik ze ineens…
Daar verschijnen de bloemen van de Toverhazelaar al. De sneeuwklokjes steken hun hoofdjes omhoog. En ook de betoverende Helleborus begint voorzichtig te bloeien. Het wordt lente!
Laat het alsjeblieft nu ook lente worden in ons hoofd!  Laten we plannen maken, vooruit kijken en durven dromen van de zomer die komen gaat. En dan gaat het niet om groter, duurder, luxer. Waar het echt om gaat, is daar zijn waar je je thuis voelt.
(en dat kan ook op een balkonnetje met plantenbak!)