september 2011
Gisteren liep ik door landgoed Dickninge in De Wijk (Drenthe). Ieder voorjaar mag ik hiernaar toe als de Stinsenplanten beginnen te bloeien. Wandelend over de paden, langs al het ontluikend groen, voel je het nieuwe leven opkomen.
Het blad van kastanje en esdoorn ontvouwt zich langzaam. Daaronder de Bosanemoontjes en Helmbloemen die vechten om de eerste zonnestralen.
Rhododendrons die op ontluiken staan. Wat is de natuur toch mooi!
Stinsenplanten zijn planten die in de middeleeuwen van elders naar Nederland gehaald zijn. Deze planten worden met name gevonden in tuinen bij stinzen/states, borgen en plekken met adellijke huizen. Ook veel kloosters, pastorieën, boerderijen en buitenplaatsen staan bekend om hun stinzenplanten. Deze planten wisten zich zo goed vestigen dat ze min of meer inheems geworden zijn en nu tot de Nederlandse flora worden gerekend.
De bekendste stinsenplant is natuurlijk het Sneeuwklokje, maar ook bekende onkruiden als zevenblad en fluitekruid hebben hier hun oorsprong.
Stinsenplanten bloeien uitbundig in het voorjaar onder struiken en bomen. De meesten verdwijnen daarna onder de grond, als de bomen en struiken vol in het blad komen. Ze slaan voeding op, breiden zich ondergonds uit en komen dan het volgend voorjaar weer vrolijk boven.
Naast genoemde planten mogen in een stinzentuin de volgende bol- en knolgewassen zeker niet ontbreken: Sierui, bosanemoon, sneeuwroem, lelietje der dalen, Helmbloem, Holwortel, Krokus, Narcissen, Sterhyacint en Tulpen.
De combinatie van historische bouwwerken en mooi aangelegde tuinen die bezaaid zijn met een bont tapijt van stinzenflora is een lust voor het oog. Bovendien draagt de bonte verzameling van soorten een unieke geschiedenis met zich mee.
In deze tijd van het jaar zijn er vele excursies naar Stinsentuinen. Zeker een aanrader. Een paar adressen:
– Stinzenflora Fryslan
– Domies Toen,
– de tuin van de Borg Verhildersum,
– landgoed Dickninge
Wilt u zelf Stinzenplanten kopen? Kijk eens bij:
– De Heliant
– Meeuwissen