GROEN TUINONTWERP | BEPLANTINGSPLAN | TUINCOACH

Pergola Wisteria (2)

Blauwe regen

September 2011

Ze stelen weer de show. De prachtige bloemtrossen van de Blauwe Regen, oftewel Wisteria. Over pergola’s, balkons, muren hangen de zachtpaarse bloemen van deze sterke klimplanten. En als je haar nog niet gezien had, dan toch zeker wel geroken!
Ze verspreiden een heerlijk zoete geur.

De mijne bloeit niet…
Eigenlijk zou er in iedere tuin eentje moeten staan. En toch durven veel mensen het niet aan. De meest gehoorde klacht?: “ De mijne bloeit niet!”
De oplossing is simpel: Koop een exemplaar met een naam.
Onbenaamde exemplaren zullen niet/nauwelijks bloeien. Dat komt omdat het zaailingen zijn, waarvan de eigenschappen onbekend zijn. Net als dat u bij de geboorte van uw kinderen nog niet weet hoe ze er later uit zullen zien. Ziet u dus ergens een plant waar alleen maar Wisteria bij staat: NIET KOPEN.

Koopt u een exemplaar bij een goede kweker/tuincentrum, dan zult u altijd een langere naam op het kaartje zien staan, bijvoorbeeld Wisteria sinensis ‘Prolific’. Dit heet een cultivar. Het ziet er ingewikkeld uit, maar u weet dan zeker dat u een betrouwbare plant hebt die u jarenlang bloeiplezier zal geven!

praktisch
De Wisteria staat graag in de zon. In een voedzaam plantvak waar compost en gedroogde koemstkorrels door de aarde zijn gemengd. Liefst ook nog een beetje kalk. De plant wordt uiteindelijk vrij zwaar. De pergola of de muurhaken moeten dus wel van een goede kwaliteit zijn. De takken kunnen dan langs de palen van de pergola of de muurhaken geleid worden.

snoeien
bouw een stelsel van basistakken (gesteltakken). Die worden tegen de gevel of aan de onderkant van de pergola geleid. Leid ze zolang als de ruimte het toelaat. De zijtakken die uit de hoofdtakken komen, worden iedere zomer tot stompjes van 5-10 cm teruggesnoeid, na de bloei nogmaals in november.

Takken die uit de grond/onderkant stam tevoorschijn komen direct weghalen, dit zijn wilde takken. Snoei nooit de hele basistak in één keer weg, het duurt dan jaren voor er weer bloei is.

Mooie en betrouwbare cultivars zijn:

Wisteria floribunda ‘ Eranthma’ : linkswindende takken (met de klok mee). De klimmer wordt 8 mr hoog. De takken zijn bruinrood en het blad donkergroen. Grote lilablauwe bloemtrosen verschijnen eind mei en bloeien zeer lang.

Wisteria floribunda ‘Lawrence’: linkswindende takken (met de klok mee). 8mr hoog met smal donkergroen blad. Lange bloemtrossen in een zacht lilablauwe kleur, Zoet geurend. De talrijke mooie bloemen verschijnen eind mei voordat het blad komt.

Wisteria floribunda ‘Shiro-noda’: linkswindende takken (met de klok mee) 8 mr hoog met lichtgroen blad,. De zuiverwitte lange bloemtrossen zijn zwak geurend en verschijnen eind mei begin juni in spectaculaire aantallen. Het blad verschijnt na de bloei.

Wisteria sinensis ‘Amethyst’: Dit is de vroegst bloeiende cultivar van allemaal, begin mei. De bloemtrossen hebben een donkerviolette kleur en geuren zoet. De takken zijn rechtswindend (tegen de klok in).

Wisteria sinensis ‘Prolific’: Wellicht de bekendste en meestverkocht Blauwe regen. Het is een goed bloeiende klimer met licht violetblauwe bloemen. Hij kan wel 10 mr hoog worden en is dus geschikt voor grotere pergola’s of hoge muren. Donkergroen blad en zoet geurend.