Fijne winterbloeiers

Brrr, wat is januari grauw en nat. De temperatuur is veel hoger zijn dan vorig jaar. (Weet je nog? Vorig jaar om deze tijd stonden we op de schaats.) 
Maar toch het is niet echt uitnodigend om naar buiten te gaan nu.

Maar gelukkig zijn er altijd van die lichtpuntjes die mijn dag weer opfleuren. Van die planten en bloemen die direct je aandacht trekken. Waarvoor je toch even om loopt. Tussen al het grauw en grijs staan ze te stralen alsof ze net een Grammy-award hebben gewonnen. Daarom vandaag als opstekertje wat fijne plaatjes van makkelijke planten en struiken die ook gewoon in jouw tuin kunnen staan. 

Fijne dag!

Hamamelis intermedia 'Nina';En ze ruikt ook nog eens lekker zoet © Marrion Hoogenboom

Hamamelis intermedia ‘Nina’;En ze ruikt ook nog eens lekker zoet © Marrion Hoogenboom

Sneeuwklokjes, de eerste voorjaarsbode © Marrion Hoogenboom

Sneeuwklokjes, de allereerste voorjaarsbode © Marrion Hoogenboom

Skimmia 'Rubesta' © Marrion Hoogenboom

Skimmia ‘Rubesta’ geeft de hele winter kleur.  © Marrion Hoogenboom

Helleborus geeft kleur aan de winter © Marrion Hoogenboom

Helleborus , je moet even door de knieen, maar dan zie je ook wat!  © Marrion Hoogenboom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nandina domestica TUSCAN FLAME © Marrion Hoogenboom

Nandina domestica TUSCAN FLAME © Marrion Hoogenboom

Erica x darleyensis 'Kramers Rote' © Marrion Hoogenboom

Erica x darleyensis ‘Kramers Rote’ © Marrion Hoogenboom

Virburnum tinus 'Gwenllian' © Marrion Hoogenboom

Virburnum tinus ‘Gwenllian’ © Marrion Hoogenboom

Nieuwe Natuur in polder tussen Haastrecht en Stolwijk

Bilwijk

In de hele Krimpenerwaard wordt de komende jaren veel Nieuwe Natuur gemaakt. Een onderdeel hiervan is het gebied Bilwijk. Deze (kleine) polder tussen Haastrecht en Stolwijk is een belangrijke schakel tussen de natuur van de Reeuwijkse plassen, de Krimpenerwaard en de Lopikerwaard. De afgelopen jaren zijn er in de buurt al heel mooie natuurprojecten gerealiseerd, bijvoorbeeld de Hooge Boezem bij Haastrecht. Een voorbeeld van hoe historie, natuur, recreatie en waterberging op een goede manier gecombineerd kunnen worden. Echt een aanrader voor een frisse wandeling!

Veenweidegebied

De naastgelegen polder Bilwijk is een voorbeeld van een veenweidegebied. Iedere ochtend als ik uit het raam van ons nieuwe huis kijk, geniet ik van dit waardevolle agrarische cultuurlandschap. Dit landschap is in eeuwen hard werken ontstaan om het land te ‘veroveren’ op het water. De karakteristieke lange stroken grasland met de vele slootjes, vogels en knotwilgen maken het hier uniek. Net als de laatste molens. Daar zijn er niet zo heel veel meer in Nederland, dus ook daar moeten we zuinig op zijn. Maar met onze huidige manier van leven, werken en omgaan met natuur, is dat niet vanzelfsprekend meer.

Bodemdaling

Gelukkig is er bij Provincie, Gemeenten, Natuur- en Agrarische organisaties de wil (en de noodzaak) om deze gebieden te behouden. Daarbij speelt natuurlijk ook mee dat er naar manieren wordt gezocht om de bodemdaling tegen te gaan. Hoe mooi is het als we het goede uit het verleden kunnen verbinden met de technieken van de toekomst? Net als dat de boeren vroeger steeds slimmer werden in hun omgang met veen en water, moeten we ook nu niet blijven hangen in ‘vroeger’. Maar het mooie open natuur- en cultuurlandschap combineren met nieuwe inzichten over flora, fauna, water én techniek. Stilstand is achteruitgang zijn mijn opa altijd al.

 

Adviesgroep

Via het programma Veenweiden Krimpenerwaard wordt er nu -samen met bureau RPS- gezocht naar de meest optimale invulling van het gebied. Met veel oog voor weidevogels, kruidenrijk grasland, waternatuur, traditionele eendenkooien en houtwallen en -singels. En als lid van de adviesgroep Bilwijk mag ik -samen met een aantal andere kundige en betrokken leden- meedenken en adviseren over het uiteindelijke plan. Dit wordt de komende jaren is etappes gerealiseerd. En het mooiste is dan dat ik de komende jaren dan ook nog zelf mee mag maken hoe die plannen langzaamaan werkelijkheid gaan worden.

zwanen in veenweidelandschap bilwijk stolwijk molen

bronnen: Gebiedsprogramma en Stuurgroep Veenweide Krimpenerwaard, Zuid Hollands Landschap.
foto’s: Marrion Hoogenboom

Wat kan er in 12 jaar ontwerpen veel veranderen…

18 maart 2016

(oef dit klinkt oud).

Potloodtuinontwerp hand potlood
Twaalf jaar geleden had ik mijn eerste opdrachten als tuinontwerper. Echt ambachtelijk ging dat.
Met grote tekentafel, doorzichtig kalkpapier en kwetsbare inktpennen. Uren staan achter de tafel om alle lijnen en teksten mooi op papier te krijgen. Oh wat moest je opletten, want 1 foutje en je kon weer helemaal opnieuw beginnen (Als je geluk had kon je de inkt met een klein mesje van het kalkpapier schrapen). Om me te onderscheiden van mijn collega’s kleurde ik de definitieve versie in met potlood…..tuinontwerp hand potlood

Wow! Een computerontwerplandschap ontwerp photoshop
Oh wat was het fijn toen ik de overstap naar computertekenen kon maken! Klanten vonden het prachtig zo’n tuinontwerp ‘uit de computer’. Heel vernieuwend en modern. Autocad, Photoshop en Vectorworks waren (en zijn) m’n grote vrienden!. Met strakke aanzichten, creatieve presentaties en matenplannen kon ik wederom het onderscheid maken. En dan ook nog in kleur…

Voor mijzelf werkte het ook super: betrouwbare maten, oppervlaktes, doorrekenen van planten in een beplantingsplan. Het werd er allemaal zo veel makkelijker van.
Oh en niet te vergeten, het snel doorvoeren van wijzigingen. Met de huidige 3D-technieken, schaduwberekeningen en virtuele wandelingen door de nieuwe tuin, kunnen we ons nauwelijks meer anders voorstellen.3D tuin landschap

En de volgende stap?
Bijna niet geloven, maar steeds vaker krijg ik het verzoek om een handgetekend ontwerp te presenteren. Zo leuk!Geen strakke prints, maar handgemaakt artwork.

En dus, ben ik weer ouderwets aan het ‘spelen’ met potlood en stift. De rekenkracht, snelheid en betrouwbaarheid van de software, gecombineerd met ambachtelijke presentaties. Een beetje van mezelf en een beetje van de computer. Ik ben benieuwd wat jullie ervan gaan vinden, maar eerst nog even flink experimenteren (altijd fijn).

tuinontwerp ambachtelijk2ambachtelijk tuintontwerp1

Krokus of Crocus ?

De afgelopen weken waren vele tuinliefhebbers in de ban van de sneeuwklokjes. Geen bolgewas heeft zoveel ‘fans’ als de vroegbloeiende sneeuwklok met haar eigen festivals, open tuinen en zelfs sneeuwklokjesreizen…

Vrolijk!
Nu vind ik die sneeuwklokjes best leuk en heb ze ook zeker in m’n eigen tuin. Maar zeg nu zelf: een Krokus is toch véél vrolijker! Vlak na de sneeuwklokjes duiken overal in de tuin die vrolijke gele, roze en paarse kelkjes van de Krokus op. Vooral in boerderijtuinen en bij oude landgoederen zie je vaak hele velden met vrolijke kleurtjes tussen het gras en onder oude bomen staan. Leuk gezicht is het als de bloemkelkjes zich ’s ochtends openen als de zon schijnt en weer sluiten als het donker wordt.

Krokussen

Oorsprong
Van oorsprong komt de Krokus helemaal niet voor in Nederland, maar in de bergen rond middellandse zee. De eerste krokussen in Nederland zijn in de 16e eeuw vanuit Constantinopel meegenomen naar de botanische tuin in Leiden. En vandaaruit heeft ze een zegetocht door ons land gemaakt, vooral vanaf de 19e eeuw werd ze steeds populairder.

De latijnse naam voor Krokus is Crocus. Dit komt van het griekse krokos, wat weer gebaseerd is op een oude arabische benaming voor Saffraan, inderdaad de bijzondere specerij. Deze wordt gewonnen van de stempels van de Crocus sativus. Er wordt wel gezegd dat de Romeinen saffraan in hun kussen stopten na een avondje stappen: ze geloofden dat het hielp tegen een kater. Voor wie het wil proberen: je schijnt ze zelf ook wel te kunnen kweken voor saffraanoogst, maar in ons klimaat valt dat eigenlijk niet mee.

IMG_3640

In eigen tuin
Wil je zelf ook Krokussen in de tuin? Dan heb je geluk, want als ze het naar hun zin hebben worden het er ieder jaar vanzelf een beetje meer. Zonder dat je er werk van hebt of dat het hinderlijk wordt. Vooral de boerenkrokus: Crocus tommasinianus, die zichzelf prachtig uitzaait tussen andere planten of in het gazon. Uit de bloem komt dan een ‘doosvrucht’ die weer heel veel nieuwe zaadjes voortbrengt.

De meeste Krokussen houden van een zonnig plekje die goed ontwatert. Liefst in wat zandige grond. Maar er zijn ook wel soorten die liever wat meer schaduw hebben. Ieder jaar komen er weer nieuwe varianten bij, voor iedereen is er wel een favoriet. Let op kleur, hoogte, grootte van de bloem, bloeitijd en zelfs geur! Maar heb je een leuk bloembakje met Krokussen gekregen en zijn ze uitgebloeid? Gewoon met blad en al in de tuin zetten, moet jij volgend jaar eens opletten.

Plant de bollen in september/oktober op zo’n 3-4 cm diepte en zo’n 10cm uit elkaar. Na de bloei het blad gewoon laten staan, die verzamelen weer het voedsel voor volgend jaar. Een beetje koemestkorrels net na de bloei wordt dan ook erg op prijs gesteld!
Plant vooral op plekken in borders, in het gras en onder bladverliezende bomen/struiken. Daar komen de vrolijke voorjaarskleurtjes echt tot hun recht. En dan niet 3 bloemetjes bij elkaar, maar gewoon massaal in een groep van 100 bij elkaar. Dat geeft pas een mooi effect!

Krokus of Crocus? Het mag gewoon allebei!

 

Tevreden? Tevreden!

17 februari 2016

Net weer een mooi ontwerp afgerond en een opdrachtgever blij gemaakt. Zij gaan nog dit voorjaar genieten van hun prachtige uitzicht. Ik blij en de opdrachtgever blij…. Denk ik… Eigenlijk heb ik (bijna) altijd leuke opdrachtgevers. Het ontwerpproces gaat natuurlijk en we komen samen altijd tot een mooi resultaat. Vaak houden we nog lang contact met foto’s, koffie, eigen oogst en adviesjes heen en weer. Dus dan zijn ze wel tevreden.
Denk ik…

Op onderzoek uit
Van dénken dat de klanten blij met me zijn, wilde ik het toch graag zeker weten. En waar zijn ze dan meer of minder tevreden over? Durven ze wel rechtstreeks tegen me te zeggen wat ze echt vinden? Waar kan ik mezelf verbeteren? Deze winter heb ik het toch maar eens professioneler aangepakt. Onder alle opdrachtgevers van de laatste 5 jaar heb ik een klanttevredenheidsonderzoek laten houden.

En oh, wat werd ik warm van al die reacties! Ben zo blij dat m’n gevoel klopt.

ervaring klanten zeer tevreden

Opdrachtgevers zijn (zeer) tevreden

 

Tevreden!
Alle opdrachtgevers, op één na, waren (zeer) tevreden. Ze zouden me ‘Zeker’ aanraden bij anderen. Dat is nog eens een groot compliment!
Vooral de vakkennis, creativiteit, communicatie en het uiteindelijke ontwerp werden (zeer) hoog gewaardeerd.

Een paar quotes: ‘Er werd goed geluisterd naar wat wij graag wilden.’ , ‘We waren erg tevreden over de verschillende fases van het ontwerp. Concept, aanpassingen en het definitieve ontwerp.’, ‘Tevreden over Alles’ , ‘Het persoonlijk contact was fijn.’

Beter
Kon er dan niks beter? Gelukkig wel (anders ga ik nog naast m’n tuinlaarzen lopen). Over de beplantingsplannen kan ik soms meer uitleggen en doorvragen. Planten gedragen zich niet altijd zoals op papier, helaas. Daar mag ik nog beter op inspelen.

Dank jullie wel
Voor al die fijne, aardige, kritische, bewuste, vragende opdrachtgevers…
Dank dat ik al zo lang met jullie op mag trekken.
Ik hoop nog vele jaren aan jullie zijde te mogen staan!

Kerstroos in Januari

7 januari 2016

Helleborus orientalis

Het is weer januari. Veel tuinliefhebbers worden helemaal blij, want midden in de winter komen de verstilde kleuren van de eerste Helleborus al weer boven. De meeste van deze planten bloeien pas wat later in het voorjaar, maar oh wat is het fijn dat de eerste exemplaren nu al hun mooie kleed tonen. Op nieuwjaarsdag kreeg ik m’n eerste bloemen van dit jaar. Nu het vriest en ijzelt zijn de bloemstengels slap gaan hangen (ook mooi…), maar zodra de temperatuur stijgt gaat hun kopje weer gewoon omhoog en bloeien ze verder.

Helleborus Kerstroos Helleborus orientalis met Viburnum tinus

Bloei

Veel mensen kennen de plant beter onder de naam Kerstroos of Nieskruid. Die eerste Nederlandse naam is een beetje raar, want er zijn nauwelijks soorten die met kerst bloeien. ‘Kerstroos’ komt van de Helleborus niger die vroeger in kassen vervroegd in bloei werd gebracht om ze rond kersttijd bloeiend in huis te kunnen zetten. Tegenwoordig is vooral de Helleborus orientalis populair, niet voor in huis maar in de tuin. Deze Helleborus is één van de meest kleurrijke en meest betrouwbare soorten, en in ontelbaar veel kleuren en vormen.. Hij geeft bijna het hele jaar structuur aan de border. Een echte polvormer die jaren en jaren zonder overlast op z’n plek blijft

 

Helleborus Kerstroos onder ijzelHelleborus Kerstroos onder ijzel

Dichtbij

De bloemen zijn vooral van dichtbij schitterend. Het mooist is dan ook een plekje bij raam, voordeur of looppad. Liefst ook nog in lichte schaduw en fijne bekalkte en bemeste tuingrond. Heerlijk vinden ze dat. Het blad is dan wel wintergroen, maar met de oostenwind en ijzel eroverheen worden ze al gauw lelijk. Al dat lelijke blad kun je vlak voor de bloei wegknippen: dan zie je al die mooie kleuren beter en er komt ook nog eens fris groen blad voor terug.

Trend

De plant zaait zich wat uit, maar nooit hinderlijk. Leuk is dat de zaailingen vaak net weer iets verschillen van hun moeder, zodat je zelf mooie nieuwe exemplaren kunt kweken. Het duurt vaak wel 2-3 jaar voordat de zaailingen gaan bloeien. Helemaal passend bij de slow-movement-trend van nu, zullen we maar zeggen.

Helleborus Kerstroos

Helleborus Kerstroos